Karadeniz Bölgesinde Fındık Kırma ve Kavurma İşletmeleri Artıyor
Karadeniz Bölgesi’nde ağustos ayında başlayan toplama işleminin ardından kurutulan fındıklar artık kırılıp kavrulmaya başlandı. Yöre halkı geçmişte olduğu gibi artık uzun kış günlerinde de fındık tüketiyor.
Kırma ve kavurma işlemlerini kendisi yapmak yerine son yıllarda sayısı artan kırma ve kavurma hizmeti veren işletmelere yaptırmaktadır.
Karadeniz’in en değerli tarım ürünleri arasında yer alan fındığın ağustos ayında başlayan hasat sürecinin ardından kurutma işlemi tamamlandı. Bazı üreticiler fındıklarını kurutma işleminin ardından tüccarlara satarken, bazı üreticiler de tüketecekleri fındığı, son yıllarda bölgede sayıları artan kırma ve kavurma işletmelerine getiriyor. Üreticiler fındıklarını kırılmış, kavrulmuş ve vakumlanmış ambalajlarda belirli bir fiyat karşılığında teslim alıyor.
Mustafa Dereköylü, Ortahisar ilçesindeki işletmesinde yaptığı kırma, kavurma ve paketleme işleminin vatandaşların ilgisini çektiğini söyledi. Dereköylü, topladıkları fındığı tüketmek isteyen vatandaşların işletmeye getirdikleri fındığı kavurup aynı gün içerisinde geri alma imkanı bulduğunu belirtti. Kilogram fiyatı 12-25 TL arasında değişen kırma işleminin yanı sıra vatandaşlar, fındık unu ve ezmesi olarak da kendi fındıklarını satın alabiliyor.
Fındığın kırma, kavurma ve paketleme işlemleri hakkında bilgi veren İsko Fındık sahibi Mustafa Dereköylü, kendi bahçesindeki fındıkları kırıp kavurup satmak için böyle bir proje düşündüğünü belirtti: “Giresun’a gittim, fındık fabrikasını ziyaret ettim. Sonra bu işi yapmaya karar verdim. Herkes fındık ister.” “Ayrı ayrı işliyorum. Kabuklu fındıkları alıp kırıp kavuruyorum. İstenirse sadece kırıp vakumluyorum. İstersem ezip kavurup servis ediyorum. Ayrıca fındık da yapıyorum. un ve fındık ezmesi. Ballı ve pekmezli fındık çeşitleri de var” dedi.
“Yöre halkı artık kendi fındığını atıştırmalık olarak tüketmeye başladı”
Dereköylü, “Bizim sayemizde vatandaşlar artık kendi fındığını yemeye başladı” dedi. “Eskiden vatandaşlar fındığını bilmiyordu, sadece tüccarlara verirdi. Artık vatandaşların bir kısmının fındığını kavrulmuş veya çiğ olarak tarafımıza işletiyor, ikram olarak sunuyor veya satıyor. Hatta var. Fındık ezmesi yaparak satanlar. Piyasa fiyatını yabancılar değil biz ödemeye başladık. Fındığımızın fiyatını neden Almanlar belirliyor diye kızardık. Fındıkları biz işlemediğimiz için onlar alıyorlardı. Kabuklu fındıklar. Kimse almıyordu. Tüccarın yanına gittiğimizde fındıklarımızı almasına sevindik. Biz sadece fındık toplayıp tüccara satmayı biliyorduk. Şimdilerde benim gibi işletmeler var Artıyor. Artık herkes kendi fındığını işleyip satabilecek. Satmasa bile kendi fındığını evde atıştırmalık olarak tüketebilecek. Fındık artık iç piyasada da yoğun talep görüyor. Trabzon fındığının verimi düşüktür.Akçaabat, Vakfıkebir, Beşikdüzü, Giresun yakasında gerçek giderek verimli hale geliyor. “Bu fındığın işlenmesi kolaydır” dedi.
“Bu işlemler ilkel bir şekilde yapıldı”
Kırma ve kavurma işlemlerinin daha önce ilkel bir şekilde yapıldığını kaydeden Dereköylü, “Daha önce bu işlemler ilkel bir şekilde yapılıyordu. Vatandaş bu işi çok sevdi. Onlar için büyük bir kolaylık. Vatandaş artık yemek yiyor. Fındık. Eskiden 10 kilo fındığı ayırırlardı. Bu fındıkları kıramaz, kızartıp yiyemezlerdi.” . 1 yıl sonra diğer fındıklarla birlikte satmaya başladı. Fındıkları aynı gün içerisinde vatandaşlara ulaştırabiliyoruz. Sabah getiriyorlar, akşam hazırlayıp teslim ediyoruz. Fiyatlarımız oldukça makuldür. Crackleme fiyatı 12 TL’den başlayıp 25 TL’ye kadar çıkmaktadır. Bu yıl verim düşük. 48 adet fındık geliyor. “Giresun tarafının verimliliği yüzde 46. Giresun tarafının verimliliği yüksek” dedi.
“Daha önce bu işlem genellikle ocakta yapılıyordu.”
Topladığı fındıkları arkadaşlarına hediye etmek üzere paketleyip paketlemek isteyen Ertuğrul Bayram, şöyle konuştu: “Fındık kırma işlemi artık geldi. Topladığımız fındıkları 1 kiloluk parçalar halinde arkadaşlarımıza göndermek istedik. Hediyeler. Eskiden ocakta kızartıp evde kırardık. Artık her şey değişti. Bu sistem işleri kolaylaştırdı.” dedi. -TRABZON