Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ) Tıp Fakültesi, kene kaynaklı ölümcül hastalık Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) ile yine alarma geçti. Nisan ve mayıs aylarında 8 şahsa KKKA tanısı konulurken, hastalardan 1’i hayatını kaybetti, 2’sinin tedavisi sürüyor, 5’i ise taburcu edildi.
SCÜ Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Kolu Lideri Prof. Dr. Nazif Elaldı, yaptığı yazılı açıklamada, “Baharla birlikte KKKA tekrar gündeme geldi” sözlerini kullandı. Sivas ve etrafında KKKA virüsünü bulaştıran Hyalomma marginatum çeşidi kenelerin ağır bulunduğunu vurgulayan Elaldı, kene tehdidinin yalnızca bu hastalıkla sonlu kalmadığını belirtti.
“KENELER 200’DEN FAZLA HASTALIK BULAŞTIRABİLİYOR” UYARISI
Prof. Dr. Elaldı, sadece KKKA değil, kenelerin insanlara Lyme hastalığı, Riketsiya enfeksiyonları, Anaplazmoz, Q ateşi ve Erlihiyoz üzere 200’den fazla hastalığı bulaştırabileceğini belirtti.
Kırsal alanlarda kenelerle temasın ölümcül sonuçlara yol açabileceğine dikkat çeken uzman, “Keneler insanları ısırıp kaçmaz, deriye yapışarak saatlerce kan emer” dedi. Elaldı, kene tutunmasından sonraki 1-3 gün içinde KKKA’nın baş ağrısı, ateş, halsizlik ve kas ağrıları üzere belirtilerle ortaya çıktığını söyledi.
BİR KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ, HADİSELERDE ARTIŞ BEKLENİYOR
Nisan-mayıs periyodunda KKKA tanısı alan hastalardan birinin hayatını yitirmesi, hastalığın ciddiyetini bir defa daha gözler önüne serdi. SCÜ Tıp Fakültesi, KKKA tanısı ve tedavisinde dünya çapında öncü merkez olarak öne çıkıyor.
Prof. Dr. Elaldı, doğru ve süratli teşhisin hayati olduğunu vurguladı: “Doğru teşhis yalnızca hastanın hayatını kurtarmaz, hastalığın yayılmasını da engeller.”
KENELERDEN KORUNMANIN EN TESİRLİ YOLU AYNA KARŞISINDA KONTROL
Kenelere karşı tesirli bir kimyasalın şimdi bulunmadığını belirten Prof. Dr. Elaldı, en tesirli korunma metodunun “riskli alanlardan döndükten sonra bedeni ayna karşısında denetim etmek” olduğunu söz etti.
Doğada bulunmadan evvel alınması gereken tedbirleri şöyle sıraladı:
-
Açık renkli kıyafetler tercih edilmeli
-
Pantolon paçaları çoraba sokulmalı
-
Vücut sık sık kene açısından denetim edilmeli
ERKEKLERDE GÖRÜLME SIKLIĞI DAHA FAZLA
Kenelere temasın bilhassa kırsal alanlarda çalışan erkeklerde daha fazla görüldüğünü belirten Elaldı, “Bu nedenle hastalık erkeklerde daha sık tespit ediliyor” dedi.
HASTANELERİN ROLÜ BÜYÜK: KKKA’DA ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIYOR
SCÜ’nün uzman takımı ve ileri teşhis teknolojileriyle KKKA konusunda değerli bir merkez haline geldiğini belirten Elaldı, “Hastanemiz bu testleri uygulayan önde gelen merkezlerden biri” açıklamasını yaptı.
More Stories
Olağan doğumla ilgili taşınabilir uygulama geliyor
Aziz Sancar’dan beyin kanseri uyarısı! İnsan deneylerine geçemiyoruz takviye yok
İlaçlar nerede saklanır? Uzman isim uyardı…