Haberler | Son dakika haber

Haberler ve son dakika gelişmeleri | Güncel haber

İstanbul’da pazar ve marketten alınan her üç eserden biri zehirli çıktı

Besin güvenliği son yıllarda en çok tartışılan mevzuların başında geliyor. Bilhassa uydurma eserler, taklit besinler ve ziyanlı bileşenler tüketicilerin sıhhatini tehdit ediyor. Artık ise Greenpeace Türkiye'nin yaptığı yeni bir araştırma, market ve ...

Gıda güvenliği son yıllarda en çok tartışılan hususların başında geliyor. Bilhassa düzmece eserler, taklit besinler ve ziyanlı bileşenler tüketicilerin sıhhatini tehdit ediyor. Artık ise Greenpeace Türkiye’nin yaptığı yeni bir araştırma, market ve pazarlardaki zerzevat ve meyvelerde önemli riskler taşıyan kimyasal kalıntıları gözler önüne serdi.

İstanbul’da 155 örnek üzerinde yapılan tahlillerde, eserlerin yüzde 61’inde birden fazla pestisit, yüzde 43’ünde ise PFAS kalıntısına rastlandı.

Market ve pazar eserlerinde şaşırtan sonuçlar çıktı

Greenpeace Türkiye’nin beş büyük zincir market ve farklı semt pazarlarından topladığı 155 zerzevat ve meyve örneği incelendi. Araştırmanın çarpıcı bulguları şöyle:

Örneklerin %61’inde çoklu pestisit kalıntısı bulundu.

%43’ünde PFAS hususlarına rastlandı.

Ürünlerin %31,6’sı Türk Besin Kodeksi’ne uygun çıkmadı.

50 eserde ruhsatsız pestisit kullanımı tespit edildi.

Özellikle salamura yaprak, sivri biber, ıspanak ve armut üzere eserlerde yasaklı ve limit üstü pestisit kullanımı dikkat çekti.

Çocuklar için büyük tehlike

Gıda mühendisi Dr. Bülent Şık tarafından hazırlanan rapora nazaran, pestisitler çocukların bağışıklık, hudut ve hormonal sistemlerini önemli halde etkiliyor. Çocukların gelişim periyodunda bu unsurlara maruz kalması, beyin gelişimi bozuklukları ve önemli sıhhat sorunlarıyla sonuçlanabiliyor.

Ayrıca PFAS hususlarının kanser, tiroit hastalıkları, karaciğer hasarı ve doğurganlık problemleri üzere pek çok hastalıkla direkt bağlantılı olduğu biliniyor.

Hangi eserlerde risk daha yüksek?

Araştırmaya nazaran pestisit ve PFAS kalıntılarına en çok şu eserlerde rastlandı:

Salamura yaprak (%80)

Yeşil sivri biber (%70)

Ispanak (%67)

Kıvırcık marul (%40)

Armut (%40)

Üzüm (%40)

Golden ve Starking elma (%30)

Dolmalık biber, patlıcan (%20)

Domates (%13)

Portakal (%10)

Hıyar (%7)

Bu eserlerdeki kalıntılar, hem ölçü hem de içerik açısından yasal hudutların üzerinde çıktı.

Greenpeace’ten Tarım ve Orman Bakanlığı’na çağrı

Greenpeace Türkiye Yöneticisi Berkan Özyer, Tarım ve Orman Bakanlığı’na seslenerek pestisit tahlil sonuçlarının nizamlı olarak açıklanması gerektiğini vurguladı. Özyer, “Çocukların sağlıklı ve pak besine ulaşma hakkı korunmalıdır” dedi.

PFAS ve pestisit nedir, neden tehlikeli?

PFAS: Etrafta ve insan bedeninde çok uzun müddet kalan, kanser ve çeşitli önemli hastalıklarla ilişkilendirilen “sonsuz kimyasallar” kümesine aittir.

Pestisit: Tarımda zararlıları denetim altına almak için kullanılan kimyasallar. Uzun müddet maruz kalmak kansere, hormonal bozukluklara ve hudut sistemi hasarına yol açabilir.

AA