Kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi yumurta, hakikat saklanmadığında ve yanlış formda temizlendiğinde sıhhat açısından risk oluşturur. Son vakitlerde toplumsal medyada sıkça tartışılan bir husus olan “Yumurta yıkanır mı?” sorusuna uzmanlar net bir halde karşılık veriyor: Yumurtaları yıkamayın!
Kabuk, doğal bir müdafaa kalkanı vazifesi görüyor
Yumurtalar, tavuk tarafından bırakıldıktan sonra yüzeylerini kaplayan ve “bloom” ya da “cuticle” ismi verilen doğal bir esirgeyici katmanla kaplıdır. Bu katman, bakterilerin (özellikle de Salmonella üzere ziyanlı mikroorganizmaların) yumurtanın içine girmesini mahzurlar.
Yıkamak bakterilerin yayılmasına yol açıyor!
Uzmanlara nazaran yumurtaları yıkamak bu doğal esirgeyici tabakayı yok eder. Şayet yumurta yıkandıktan sonra çabucak kullanılmazsa yahut uygun formda kurutulmazsa, su sayesinde kabuk yüzeyindeki bakteriler gözeneklerden içeri sızar. Ayrıyeten yıkama sırasında kullanılan suyun sıcaklığı yumurtadaki iç basıncı artırarak bakterilerin daha kolay içeri girmesine neden olur.
Market yumurtaları farklı işleniyor
Marketlerde satılan yumurtalar çoklukla profesyonel olarak yıkanıp dezenfekte edildiği için bu eserlerde hami katman esasen alınmıştır. Bu yüzden bu cins yumurtaların buzdolabında saklanması gerekir. Fakat köy yumurtası üzere direkt üreticiden alınan ve yıkanmamış yumurtaların yıkanmadan, serin ve kuru bir yerde saklanması daha inançlı kabul edilir.
Yumurta yıkamak âlâ niyetli ancak riskli bir davranış
Hijyen hedefli yıkanan yumurtalar, aslında daha fazla bakteriye maruz kalıyor. Bu yüzden yumurtaları yalnızca kullanmadan çabucak evvel, gerekiyorsa nazikçe silmek daha inançlı bir metot olarak öneriliyor.
More Stories
Kene kabusu geri döndü! 8 şahıstan biri hayatını kaybetti
Olağan doğumla ilgili taşınabilir uygulama geliyor
Aziz Sancar’dan beyin kanseri uyarısı! İnsan deneylerine geçemiyoruz takviye yok