Haberler | Son dakika haber

Haberler ve son dakika gelişmeleri | Güncel haber

Aziz Sancar’dan beyin kanseri uyarısı! İnsan deneylerine geçemiyoruz takviye yok

Prof. Dr. Aziz Sancar, üzerinde üç yıldır çalıştıkları EdU isimli bileşenin, beyin kanseri hücrelerini maksat alarak yalnızca kanserli dokuyu öldürdüğünü, sağlıklı hücreleri ise koruyabildiğini belirtti. Fareler üzerinde yürütülen deneylerin umut verici ...

Prof. Dr. Aziz Sancar, üzerinde üç yıldır çalıştıkları EdU isimli bileşenin, beyin kanseri hücrelerini gaye alarak yalnızca kanserli dokuyu öldürdüğünü, sağlıklı hücreleri ise koruyabildiğini belirtti. Fareler üzerinde yürütülen deneylerin umut verici olduğunu söyleyen Sancar, “Beyin kanserinde EdU, hayvanlarda çalışıyor. Onun devamını yapıyoruz” dedi.

Sancar, beyin tümörlerinin mevt nedenleri ortasında birinci 10’da yer aldığına dikkat çekerek, mevcut ilaçların birçoklarının kan-beyin bariyerini geçemediğini tabir etti. Lakin geliştirdikleri bileşiğin bu pürüzü aşabildiğini söyledi: “Ortaya koyduğumuz bileşen, beyne giriyor ve kanser hücresini öldürüyor” dedi.

İnsanlı deneylere geçebilmek için 2 milyon dolar bütçeye muhtaçlık duyduklarını açıklayan Sancar, dayanak bulamamaktan yakındı: “Bizi maddi olarak destekleyecek kurum bulamıyoruz. Çok sayıda yayın ve tez var. Firmalar hangisine inanacaklarını bilemiyor” tabirlerini kullandı.

ABD Besin ve İlaç Dairesi (FDA) ile görüştüklerini belirten Sancar, “FDA Başkanı, önce 2 milyon dolarlık insan yan tesiri araştırmaları yapılmalı dedi. Yan tesirler sınırlıysa beşerli deneylere geçilebilir” biçiminde konuştu. Lakin bilimsel bütçelerdeki kesintiler nedeniyle geleceğin bilinmeyen olduğunu vurguladı: “Trump, bilimsel araştırmalarda önemli bütçe kesintisine gidiyor. Ne olacağımız aşikâr değil” dedi.

Farelerde yapılan testlerde kanserli hayvanların hayat müddetini iki katına çıkardıklarını söyleyen Sancar, bu sonucun umut verici olduğunu fakat kesin konuşmak için erken olduğunu da ekledi: “Kanserin tahlilini bulmak sıkıntı. Ancak farelerde olumlu sonuçlar alıyoruz” dedi.

Çalışmaların bir sonraki etabının istekli hastalarla yapılacak deneyler olduğunu vurgulayan Sancar, “Şu an istekli insanlarda deneme yapmamız lazım. Vefata terk edilmiş çok insan var. Bu hastalara teşhis konulduktan sonra ortalama ömür mühleti 14-16 ay” sözlerini kullandı.

Prof. Dr. Sancar, Türkiye’deki genç bilim beşerlerine da davette bulundu: “Benim Türkiye’deki öğrencilere, bilim beşerlerine tavsiyem dışarıya gelin, bilim yapmayı öğrenin lakin Türkiye’ye dönün” dedi. Şu anda takımında 5 Türk bilim beşerinin çalıştığını söyleyen Sancar, “Türkiye’ye dönen üç öğrencim var, üçü de profesör” açıklamasını yaptı.

Kaynak: gazeteoksijen